Камінь-Каширська районна рада
Волинська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Координаційна рада

Дата: 03.02.2022 10:28
Кількість переглядів: 358

2 лютого 2022 року голова Камінь-Каширської районної ради Сус В.І. взяв участь в черговому засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Волинської обласної ради.
На засіданні були розглянуті питання:
1) Про реалізацію Загальнодержавної цільової соціальної програми "Питна вода України на 2022-2026 роки"
2) Про результати роботи Державної екологічної інспекції у Волинській області у 2021 році в напрямку нагляду та контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування в частині дотримання природоохоронного законодавства.
3) Щодо роботи місцевих пожежно-рятувальних підрозділів та створення добровільних пожежних бригад в рамках формування безпекового середовища в населених пунктах області.
4) Про формування календаря фестивалів та подій.

СТАРТУЄ ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА «ПИТНА ВОДА». ГРОМАДИ ЗАКЛИКАЮТЬ АКТИВНО ДОЛУЧАТИСЯ

Про умови участі та пріоритети у відборі місцевих проєктів на фінансування за рахунок державної програми «Питна вода» на 2022-2026 роки йшлося рід час чергового засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування про голові обласної ради.

Очільник Волиньради Григорій Недопад зазначив, що проблематика якісної питної води та каналізування є доволі актуальною для громад області, про що свідчить значна кількість проєктів, які території подавали на фінансування до Державного фонду регіонального розвитку.

«Ми також намагалися частково вирішити це питання за рахунок обласного екологічного фонду. Цьогоріч у ньому близько 5 мільйонів гривень, а проєктів громади подали на 35 мільйонів. І от, те про що так довго говорили, нарешті сталося: держава запроваджує цільову програму «Питна вода». І це – шанс для громад отримати фінансування для поліпшення якості водопостачання», - зауважив він.

Зазначалося, що відповідний закон ще готується до прийняття у другому читанні, проте у держбюджеті на цей рік уже передбачено фінансування в обсязі 1 мільярд гривень. Підставою для участі у конкурсі є наявність проєктно-кошторисної документації та експертного висновку. Також потребуватиметься співфінансування з місцевих бюджетів в обсязі 10% від загальної вартості проєкту. Окрім того, об’єкт повинен бути відображений і у регіональній програмі «Питна вода». За твердженням фахівців профільного управління ОДА є 27 таких проєктів з 17 громад.

Голова постійної депутатської комісії з питань екології та природних ресурсів Юрій Ройко уточнив і деталізував умови реалізації державної цільової програми. Він, зокрема, зауважив, що з переліку заходів для фінансування, як от: будівництво, реконструкція, капітальний ремонт водозабірних та очисних споруд, а також мереж водопостачання та водовідведення, перевагу у конкурсному відборі Мінрегіон надаватиме проєктам з очищення питної води, і досягненню таким чином установлених нормативів з її якості.  

Юрій Ройко також зазначив, що у парламенті утворено міжфракційне об’єднання «Питна вода», яке сприятиме просуванню місцевих проєктів. За його інформацією від Волині для участі у конкурсі подано лише один проєкт. Аби пришвидшити процедуру, голова профільної комісії зобов’язався особисто передати до міжфракційного об’єднання решту проєктів.

Відтак, голів громад закликали негайно взятися за підготовку документації та активно долучатися до подачі проєктів на фінансування державної програми «Питна вода». 

СТАРТУЄ ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА «ПИТНА ВОДА». ГРОМАДИ ЗАКЛИКАЮТЬ АКТИВНО ДОЛУЧАТИСЯ

Утримання доріг в зимовий період – ще одна тема, що дискутувалася у ході засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.
Григорій Недопад зауважив, що в рамках робочих візитів у населені пункти області неодноразово стикався із проблемою розчищання доріг від снігу. Він також констатував, що з цього приводу до нього часто звертаються волиняни.
«Є організації, які виграли тендери на утримання та обслуговування певних ділянок дороги в області, але, вочевидь, вони просто списують кошти і саботують роботу. А голови громад змушені звертатися до місцевих підприємців або ж аграріїв, які мають спецтехніку, з проханням прибрати сніг зі шляхів. Це стосується не лише місцевих доріг, а й автомагістралей загальнодержавного значення. Так не має бути, адже це кошти платників податків»,  - наголосив він.    
На думку голови обласної ради функція утримання доріг та фінансування цих робіт мають бути передані громадам.
«Ніхто краще за очільників громад не знає проблемних ділянок території. І саме їм відповідати перед місцевими мешканцями за усі незручності. Сьогодні ж повноваження з утримання доріг делеговані Службі місцевих автомобільних доріг, з якими вона не справляється», - підкреслив Григорій Недопад.
Окремі голови громад поділились гірким досвідом попередніх років, коли по кілька населених пунктів були відрізані від цивілізації, адже розчистити дорогу могла лише важка спецтехніка. Кажуть, ситуація змінилась на краще, лише у цьому році, коли господарювати на дорогах прийшла місцева підрядна організація. Відтак, очільники громад наголошують, що при проведенні тендерних процедур перевагу варто надавати саме тутешнім дорожникам.
Своєю чергою Григорій Недопад доручив лідерам громад надіслати до облради свої зауваження та приклади недобросовісного виконання підрядними організаціями їхніх функцій з утримання автошляхів області у зимовий період.
«Ми узагальнимо цю інформацію, і це буде підставою для прийняття аргументованого Звернення обласної ради до центральних органів влади із проханням перерозподілу відповідних повноважень та коштів», - резюмував він.

 

НА ДОПОМОГУ РЯТУВАЛЬНИКАМ МАЮТЬ ПРИЙТИ ДОБРОВОЛЬЦІ

Такий меседж отримали голови громад під час засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

Про роботу місцевих пожежно-рятувальних підрозділів та створення добровільних пожежних бригад задля формування безпекового середовища в населених пунктах Волині доповідав начальник Головного управління ДСНС України в області Володимир Грушовінчук. Він зауважив, що 70% пожеж трапляється саме у сільській місцевості.

«Це 755 пожеж за минулий рік, загинуло 37 людей, в тому числі і 1 дитина, матеріальні збитки склали майже 130 млн. грн. Значна кількість сільських населених пунктів знаходиться на відстані 30 – 40 км від місць розташування основних пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС, а відтак час їх прибуття до місця пожежі може становити більше 30 хвилин», - зауважив він.

Головний рятувальник області зауважив, що 33 громади не мають на своїй території державних пожежно-рятувальних підрозділів, а тому на варту пожежної безпеки в сільській місцевості мають стати боєздатні підрозділи місцевої пожежної охорони.

«Загалом, вже створено 99 таких підрозділів у 41 тергоромаді. На їх озброєнні налічується 107 одиниць пожежної техніки, чисельність особового складу – понад 300 осіб. Упродовж 2021 року загони місцевої пожежної охорони здійснили більш як півтисячі виїздів на гасіння пожеж, окремі з них були ліквідовані без залучення пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС», - підкреслив Володимир Грушовінчук.

Разом з тим, він акцентував увагу голів громад, що гасіння пожеж на початковому етапі, а в подальшому і спільно із державними та місцевими підрозділами, можуть виконувати добровільні пожежні формування із числа жителів громади.

«Запорукою створення безпекового середовища в населених пунктах області є залучення до цієї роботи жителів громад з активною життєвою позицією, популяризація та сприяння добровільному пожежному руху. Саме таким є досвід Польщі, який нам не зайве буде перейняти», - наголосив Володимир Грушовінчук.

Він також зауважив, що для ГУ ДСНС області коштом держбюджету має бути придбано та передано з державної форми власності у власність громад 39 одиниць техніки для спільного використання. 

Голова обласної ради Григорій Недопад закликав очільників громад  організувати роботу щодо підбору кандидатів до підрозділів добровільної пожежної охорони у кожному населеному пункті, а також забезпечити їх належне утримання.

«Ми розуміємо, що одним із першочергових питань, які потребують вирішення, є забезпечення як підрозділів місцевої пожежної охорони, так і добровільних формувань спецавтотрансортом. Тому варто активізувати роботу із залучення позабюджетних джерела фінансування, співпрацювати із гмінами Польщі в рамках програм транскордонного співробітництва, адже такий досвід в окремих територіальних громад уже є. Зі свого боку ми обіцяємо максимальне сприяння в частині митного оформлення спецтехніки та безперешкодного перетину нею кордону», - сказав він.

 Головному управлінню ДСНС України в області також рекомендовано спільно з Управлінням з питань цивільного захисту та головами громад опрацювати питання організації та координації добровільного руху з розробленням відповідного розділу у Комплексній регіональній програмі захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій у Волинській області на 2021-2025 роки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь